10 ZNAKOVA KOJI DOKAZUJU DA STE VJEŠTICA: U 17. stoljeću vještice su imale ove karakteristike!

 

U svrhu lova na vještice u u selu Salem na istočnoj obali Sjeverne Amerike osnovali su poseban sud, a ovo je bilo 10 osnovnih dokaza da je netko vještica…

U 17. stoljeću bila je sumnjiva već sama činjenica to što je netko žena. Bilo je još “dokaza” dovoljnih za osudu u selu Salem na istočnoj obali Sjeverne Amerike. Cijeli taj slučaj poznatiji je pod nazivom “vještice iz Salema”.

Sve je počelo kada su u siječnju 1692. godine kćeri lokalnog župnika dobile neobjašnjive napadaje. Padale su u trans, vrištale, bacale stvari… Imale su devet i 11 godina. Vrlo brzo su došli do zaključka kako su opsjednute vragom. Kasnije se to počelo događati i drugim djevojčicama u selu.
Pod pritiskom starijih, one su priznale kako su tri žene na njih bacile uroke. I tada je započeo lov na vještice te one koji imaju posla s vragom. U godinama koje su uslijedile osudili su oko 150 ljudi. Među njima se našlo i nekoliko muškaraca i djece. Optužili su ih da se bave crnom magijom. Većina ih je završila u zatvoru, a njih 19 su smaknuli (u velikoj većini žene).

Puno godina kasnije stručnjaci su pronašli objašnjenje za napadaje koje su djevojčice s početka priče imale – radilo se o halucinogenim gljivama koje su se našle na žitaricama i tako su kroz hranu dospjele u tijelo djevojčica.

U svrhu lova na vještice u Salemu su osnovali poseban sud, a, između ostalog, ovo je bilo 10 osnovnih dokaza da je netko vještica:

  • Ženski spol – žene su tisućama godina povezivali s vračanjem i dogovaranju s vragom. Smatralo se kako su sklonije grijehu od muškaraca.
  • Izuzetno siromaštvo – sumnjivi su bili svi koji se oslanjali na zajednicu da im pomaže. Na primjer, jednu ženu su objesili pod optužbom da je vještica jer je hodala od kuće do kuće i molila za hranu.
  • Izuzetno bogatstvo – vrlo bogata žena koja živi samostalno bez pomoći muškarca (muža, oca, brata), odmah je bila sumnjiva.
  • Druženje s jednom ili više prijateljica – grupa žena bez pratnje muškarca ukazivala im je da se idu sastajati s vragom.
  • Svađa s nekime – to je bilo dovoljno. Stanovnici Salema optuživali su one s kojima su u svađi da se bave vražjim stvarima.
  • Pomaganje pri porodu – u to doba nikako nije bilo dobro biti primalja. Smatrali su ih nečistima i sumnjivima jer su poznavale ljekovito bilje.
  • Previše ili premalo djece – teorija je bila, otprilike, ovakva: maternica žene s puno djece je pod utjecajem magije, a ako djece ima premalo ili ih nema, tada joj je vrag prokleo maternicu.
  • Tvrdoglavost, nametljivost i borbenost – žene jakog karaktera optuživali su kao vještice, jer “koja bi se normalna žena tako ponašala”.
  • Madež na tijelu – tumačili su ga kao znak vraga.
  • Izvanbračni odnos – jednu ženu su proglasili vješticom jer je bila su vezi s muškarcem koji joj nije bio muž, i ostala je trudna s njim. Završila je na vješalima.
loading...

Facebook komentari