5 načina da zaista ostanete prijatelj sa bivšim

 

1. Napravite prostora za sebe

Kada okončate vezu sa nekim, preplaviće vas mnoštvo jakih emocija. Osećaćete kajanje, bes, možda i određenu dozu ljubomore kada ugledate fotografiju na kojoj je neka nepoznata devojka obgrlila vašeg bivšeg.

To je potpuno normalno! Ne krivite sebe zato što osećate to što osećate. Ali, nemojte ni misliti da morate da uradite nešto povodom toga.

 

Uzmite prostora koliko vam je potrebno da se osamite i zalečite svoje slomljeno srce. Nema potrebe za radikalnim potezima: ne odavajte se alkoholu, ne upuštajte se u afere sa novim partnerima, ne zovite ga u sitne sate.

 

2. Ne tražite krivca

Većina negativnih osećanja nakon raskida je podstaknuta našim sopstvenim mislima. ”Da sam postupila drugačije, još uvek bismo bili zajedno” ili “On je jeziv! Kako je to mogao da mi uradi?”. Možete u nedogled okrivljavati sebe ili svog bivšeg partnera za raskid.

Umesto toga, kada primetite da razmišljate na takav način, recite sebi: “Nema krivice” i vratite sa onome što ste do tog trenutka radili. Ako ste gledali televiziju, udahnite duboko i vratite se tome. Ukoliko ste izašli na trčanje, nastavite sa tim. Ako ste izašli sa prijateljima, uključite se u razgovor. Šta god da radite, prestanite da tražite krivca, odagnajte negativne misli i okrenite se stvarima koje se dešavaju oko vas.

 

3. Ne odbacujte nešto vredno u želji da se otarasite nečeg beznačajnog

Postoji razlog zbog kojeg ste toliko vremena proveli sa svojim bivšim. Setite se lepih trenutaka i ne mislite sve najgore o njemu samo zbog načina na koji ste se rastali.

Svi mi želimo najbolje za sebe i druge, i svi težimo sreći. Zato ponekad ostajemo zbunjeni što, u nameri da to postignemo, povređujemo druge. Samo zato što ste povređeni ne znači da treba da zaboravite na divne trenutke iz vaše veze.

4. Povežite se ponovo, ali pod vašim uslovima

Kao što vidite, većina gorenavedenih koraka tiče se preispitivanja vašeg emotivnog stanja. To je vrlo važno jer, kada se osetite spremnom da se ponovo vežete, bilo to posle nekoliko nedelja ili čak godina, moći ćete to da ostvarite na stabilnim i zdravim osnovama.

Kada se sretnete, pokušajte da odbacite predubeđenja o tome šta bi trebalo da se desi. Ako očekujete da će vam se izvinjavati uplakanih očiju, pitajući se kako je mogao tako da vas tretira, vrlo je verovatno da ćete se razočarati. Kada ponovo uspostavite kontakt, pretvarajte se kao da se nepoznajete. Pretvarajte se kao da ste na prvom sastanku ili kao da ste upravo upoznali novog prijatelja. Budite otvorenog uma i možete se iznenaditi koliko se on zapravo promenio.

 

5. Ponašajte se prirodno

Ako počnete da flertujete, može vam se desiti da ponovo krenete da igrate stare uloge u kojima se osećate sigurno. No, to zapravo može da vas odvede ka određenim negativnim obrascima. Uradite ono što se čini prirodno. Biti prirodan znači biti u skladu sa onim što trenutno osećate, dozvoljavajući da se to manifestuje na načine koji će učiniti da se osećate dobro.

Što ste više u kontaktu sa svojim osećanjima, veća je šansa da ćete ostvariti produktivnu komunikaciju s bivšim, a koja će vas dovesti do tačke kada ćete uspeti da ostvarite prijateljski odnos.

Izvor: Life Content

 

loading...

Facebook komentari