Devet godina bez Tošeta

Vijest da je na autocesti kod Nove Gradiške život izgubio makedonski slavuj, kako su ga mnogi od milja zvali, tog kobnog 16. oktobra 2007. godine probudila je Balkan i ostavila u nevjerici hiljade fanova koje je ovaj talentirani umjetnik zadivio svojim likom i djelom.

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Kruševu, malom, ali istovremeno najvišem gradu na Balkanu. Često je za svoje rodno mjesto , pomalo proročanski, znao reći: “Nigdje nema  takve kuće, tek će svijet saznati za Kruševo…” Već od ranog djetinjstva, Toše je pokazivao ljubav prema muzici, a svoj  prvi nastup pred publikom imao je sa 11 godina, na dječijem festivalu “Zlatni slavuj”.

Nekoliko godina kasnije, snimio je svoje prve hitove, a nedugo zatim i album prvijenac. Početkom 2000-tih, njegov muzički talenat počinju prepoznavati i ostale balkanske zemlje, a karijera mu kreće uzlaznom putanjom. I tako je sve počelo…

Redali su se hitovi, poput  “Tajno moja”, “Ako me pogledaš u oči”, “Ledena”, “Soba za tugu”, “Čija si”, kao i pjesma “Life” sa kojom je Toše predstavljao svoju zemlju na Eurosongu 2004. godine i osvojivši 14. mjesto u finalu, obezbijedio je Makedoniji najbolji plasman do tada.

Sarađivao je s najboljim kompozitorima i tekstopiscima u regionu i Evropi, a za svog života uspio je  premostiti razlike između naroda na prostoru bivše Jugoslavije zbog činjenice da je u svakoj od ovih država  bio omiljena ličnost. Bio je prepoznatljiv po svom osmijehu, a publika ga je posebno cijenila zbog činjenice da je podjednako dobro mogao otpjevati ariju, ali i pop pjesmu, sevdalinku, narodnu, rock pjesmu…

Kobna nesreća

Posljednji intervju  Toše je dao  makedonskoj televiziji Kanal 5, samo noć uoči nesreće , gdje je u emisiji „Vrteleška“ govorio  o  planovima za budućnost koji se, nažalost, nikada nisu ostvarili.

 

Kako bi snimio spotove za dvije pjesme sa svog posljednjeg albuma “Igra bez granica”, 15. oktobra krenuo je iz Skopja u Zagreb. Nažalost, u toj namjeri, sutradan, oko 6 i 20 prekinula ga je tragična nesreća na autoputu A3 Zagreb-Lipovac, nedaleko od Nove Gradiške. Toše je u trenutku nesreće spavao na mjestu suvozača.

Sahranjen je u srijedu, 17. oktobra  2007. u svom rodnom Kruševu, uz najviše državne počasti. Njegovoj sahrani prisustvovala su najveća imena bivše jugoslovenske scene, kao i tadašnji predsjednik Makedonije, Branko Crvenkovski te makedonski premijer Nikola Gruevski.

Humano srce

Toše Proeski je, osim po svom raskošnom glasu i hitovima, ostao upamćen i po humanitarnom radu, zbog čega je 2004. godine dobio svjetsku nagradu “Majka Tereza.”  Organizirao je niz humanitarnih akcija i besplatnih koncerata za pomoć bolesnoj i djeci sa posebnim potrebama, siromašnima.

Bio je i UNICEF-ov ambasador dobre volje za  cijelu regiju. Publika u Sarajevu posebno pamti Tošetov solistički koncert  12. maja 2006. godine u prepunoj dvorani “Mirza Delibašić”, kada se ovaj veliki pjevač odrekao honorara u čast obnove ratom uništenog sarajevskog Doma mladih.

Iako vrlo popularan, Tošeta je uvijek pratio glas skromnog i  “običnog” mladića. Bio je posvećen vjeri, a posebnu bliskost ostvarivao je sa svojim fanovima. Često im je poručivao: “Ne želim da mi skidate kapu, želim da se ponosite mnome”.

Svoj posljednji, humanitarni koncert imao je pred prepunim Gradskim stadionom u Skopju, 5.10.2007. godine.

Devet godina kasnije

Ni devet godina nakon tragične pogibije, porodica, kolege i vjerni poštovaoci ne zaboravljaju svog najdražeg pjevača. U njegovu čast, dva puta godišnje – na Tošetov rođendan i godišnjicu pogibije, organiziraju humanitarne akcije, koncerte i pomene, kako bi sačuvali sjećanja na njega.  Tako je bilo i ovaj put.

Od toga 16. oktobra 2007. godine, svake godine u Novu Gradišku stižu maratonci iz Makedonije i simbolično trče za Tošeta sve do Kruševa. Također, stanovnici Nove Gradiške  su svoju zahvalnost ovom prerano preminulom pjevaču iskazali i postavljanjem njegovog  spomenika kraj novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole. Ovogodišnji “In memorim Toše Proeski” održao se u organizaciji Turističke zajednice i Grada Nova Gradiška u petak, 14. oktobra ove godine.

Istog dana, uz prigodnu komemoraciju, položen je vijenac  kod spomenika Tošetu Proeskom, nedaleko od novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole, a tačno u 17:00 sati veliki maraton iz Nove Gradiške krenuo je prema Kruševu. Maratonci bi danas, tačno u podne, trebali stići na vječno počivalište omiljenog pjevača.

Sljedeće godine obilježit će se 10 godina od odlaska makedonskog slavuja, a tom prilikom najavljeno je nekoliko aktivnosti. Jedna od njih je dosad neobjavljeni album na engleskom jezikom, čiji autor je lično Toše.

– Mnogo pjesama ostalo je iza Tošeta koje su pronađene u nekoliko različitih studija, u Hrvatskoj i u Londonu. Album će se zvati “Secret place”, a Toše je kompletan autor i otpjevao je demo-snimke na engleskom jeziku – potvrdio je Slaven Risteski, Tošetov zet.

Za kraj, podsjetimo se kako je tradicionalna makedonska pjesma “Zajdi zajdi” zvučala u izvođenju ovog maestralnog i neprežaljenog umjetnika.

Izvor: Faktor.ba

loading...

Facebook komentari