JEDNOSTAVAN TRIK DA OTKRIJETE DA LI JE NEKO USVOJEN

Ukoliko vam i mama i tata imaju plave oči, ili jedan roditelj ima zelene, a drugi plave – a vaše su smeđe, nauka kaže da postoji dobra vjerovatnoća da ste usvojeni. Ali, prije nego što krenete da skupljate pare za DNK test, trebalo bi da znate da postoji još jedno objašnjenje koje bi moglo bar malo da vas umiri.

Ukoliko vam bar jedan roditelj ima smeđe oči, velika je vjerovatnoća da će i vaše biti te boje. Naime, ukoliko oba roditelja imaju smeđe dužice, i dijete će imati istu boju u 75 posto slučajeva – što je super, jer ljudi koji imaju smeđe oči imaju jednu posebnu moć! Ukoliko, pak, samo jedan od roditelja ima smeđe, a drugi se diči plavim ili zelenim očima, postoji 50 posto šanse da dijete naslijedi tamnu boju.

beba-1402860182-38934

Sada dolazimo do onog “međutim” dijela priče, koji bi trebalo da zabrine svu tamnooku djecu svjetlookih roditelja.

Genetski je nemoguće da dijete dva plavooka roditelja ima smeđe oči. Isto tako je genetski nemoguće da dijete zelenookog i plavookog partnera (bez obzira na pol) ima tamne oči. Jedino u slučaju da oba roditelja imaju zelene dužice postoji šansa da dobiju dijete sa smeđim okicama, ali je i ona manja od jednog procenta.

Ukoliko jedan partner ima smeđe, a drugi plave oči, takođe je nemoguće da dobiju dijete sa zelenim očima.

prvi-zubici

Dok sada po glavi prebirate koje vam boje roditelji imaju oči, i koja je boja očiju roditelja vaših prijatelja, dozvolite da vam objasnimo o čemu se radi:

Boja očiju je određena jednim genom koji ima dva alela: dominantan i recesivan, pri čemu dominantan određuje tamnu boju očiju i osobe mogu da imaju genotipove AA (dominantan homozigot) ili Aa (heterozigot), a svijetlu boju određuje recesivan alel pa su osobe sa svijetlim očima genotipa aa (recesivan homozigot). Da, zvuči dosadno, ali je jako bitno – isto kao i činjenica da oči mogu da otkriju mnogo toga o vašem zdravlju.

Dolazimo do još jednog “međutim” momenta, poslije kojeg ćete moći malo da odahnete. Naime, genetika je čudna nauka, i ovo nije jedini način na koji se određuje nasljeđivanje boje očiju. Drugi princip, koji je manje popularan, nalaže da se boja očiju poligeno nasljeđuje što znači da nju određuje veći broj gena pri čemu neki od njih imaju manji, a neki veći efekat na količinu pigmenta. Kod poligenog nasljeđivanja već ne možemo biti tako isključivi kao u prvom tumačenju, ali uglavnom roditelji svijetlih očiju imaju istu takvu djecu.

large

Izvor: zanimljivosti.net

loading...

Facebook komentari