Koliko muškarci mogu doživjeti orgazama?

Jesu li višestruki i zaredani orgazmički užici rezervirani samo za žene ili je to mit – objašnjava stručnjak

Premda moderna istraživanja pokazuju kako muškarci i žene u jednakoj mjeri vole i žele seks, neke razlike između spolova u pogledu seksa ipak postoje – makar se svodile na one biološke. Prva značajna razlika je vrijeme postizanja orgazma – koje za preko 80 posto žena u prosjeku iznosi barem 10-ak minuta seksa, dok većina muškaraca može biti “gotova” kroz minutu do dvije snošaja.

134 orgazma u sat vremena

Znanstvena su istraživanja višekratno pokazala kako su žene s druge strane ipak “blagoslovljene” činjenicom da žene mogu doživjeti višestruke orgazme – bilo da su oni zaredani ili s malim prekidima između njih. Najveći zabilježeni broj orgazama u laboratorijskim uvjetima iznosi 134, a doživjela ih je žena u 30-im godinama koja se pritom samozadovoljavala. Činjenica je kako je taj broj orgazama u spavaćoj sobi i s partnerom ipak znatno manji, nema prepreka da on ne bude dvoznamenkasti.

A što je s muškarcima?

Jesu li orgazmi kod muškaraca zapravo “jednom i gotovo” fenomeni, ili ih i muškarci mogu doživjeti više? Tim se pitanjem pozabavila dr. Ava Cadell, seksologinja i autorica brojnih knjiga o seksu. – Muškarci mogu doživjeti višestruke orgazme i to nije tako rijetko kako se čini. No, za to je ključno znati (i osjećati) razliku između ejakulacije i orgazma – kaže Cadwell. Objašnjava kako je orgazam dio seksualnog iskustva koje se događa između dvije do sedam sekundi prije ejakulacije. Kombinira povećanu osjetljivost cijelog tijela, ubrzavanje disanja i naviranje krvi te raznih osjeta od skrotuma do penisa. – Ejakulacija je posljednji korak stimulacije i uključuje otpuštanje sjemena, kao i neurotransmitera koji će poslati tijelo u mod “odmora i opuštanja”. Nakon ulaska u to, muškarac je nezainteresiran za seks – barem neko vrijeme. Muškarci koji odgađaju vrhunac, odnosno razvili su tehnike sprječavanja ejakulacije, mogu doživjeti orgazam bez izbacivanja sperme.

Tri orgazma u 10 minuta

Iako nije sigurno koliko točno muškarci mogu doživjeti orgazama prije nego ejakuliraju, seksualna studija Masters i Johnson je pronašla muškarca koji može postići tri orgazma u deset minuta. Koja je njegova tajna? Odlično uvježbani zdjelični mišići, isti oni koji su odgovorni za zaustavljanje mlaza urina, objašnjava Cadwell.

loading...

Facebook komentari