Ljubomora: Šta preduzeti kad se toksični strah otme kontroli

 

Ljubomoru češće osjećaju ljudi s niskim samopouzdanjem, impulsivni karakteri, oni koji su opsjednuti emocionalnim dijelom svog života, razmažene i narcisoidne ličnosti koje zahtijevaju puno pažnje te oni koji strahuju od samoće.

Ona može biti i naučeni osjećaj, ukoliko su roditelji ili jedan od njih bili izrazito ljubomorni, pa tako dijete uči takav model ponašanja kao normalan i društveno prihvatljiv. Razlika između normalne i patološke ljubomore lako se uočava, jer je normalna ljubomora izazvana konkretnim situacijama, dok patološku obilježavaju iracionalni strahovi i neutemeljeni ispadi.

U vezama gdje je jedan partner patološki ljubomoran nužno je savjetovanje i liječenje ljubomornog partnera, jer u suprotnom psihički maltretira svoju “zdravu” polovinu.

Ljubomora na muški i ženski način

Najčešće se javlja kao posljedica straha od gubitka partnera. Određena doza ljubomore je prirodna te pokazuje koliko je drugoj polovini stalo do odnosa, no sve iznad toga postaje otrov za vezu. I kod načina na koji iskazujemo ljubomoru kao i okidača ljubomore, mogu se uočiti spolne razlike.

Dok su muškarci osjetljiviji na znakove seksualne nevjere i često će svojim verbalno i fizički agresivnim ponašanjem iskazivati ljubomoru, žene su osjetljivije na znakove emocionalne nevjere i ljubomoru će izražavati direktno i odmah konfrontirajući partnera.

Simptomi patološke ljubomore

– Provjeravanje partnera nekoliko puta na dan

– Zabranjivanje izlazaka ili pokušaj izazivanja grižnje savjesti kako partner ne bi izašao

– Redovino optuživanje partnera za prevaru bez ikakvih dokaza

– Prijedlozi za manje izazovno oblačenje, uglavnom u slučaju muške ljubomore

– Fizička agresija

Zaustavlja se analizom vlastitih strahova

Najvažniji korak u prevladavanju ljubomore je analiziranje i priznavanje tih loših osjećaja. Ukoliko je ljubomora neopravdana, treba priznati i izmišljanje povoda.

Potom treba raditi na vlastitoj sigurnosti i samopoštovanju, za što je često potrebna pomoć psihologa. Također, treba prestati zamišljati crne scenarije u glavi, poput preljube gdje god se partner kreće i posvetiti se svojim hobijima i ispunjenjem vlastitog života.

Izvor: avaz.ba

loading...

Facebook komentari