ZA NJOM SVI UZDIŠU: Ovako se ponaša seksi i inteligentna žena..

 

Moćna žena se nalazi u svakoj od nas – samo smo je premalo svesne! U nastavku vam otkrivamo kako da postanete moćna žena…

Ona se nalazi u svakoj od nas – samo smo je premalo svesne! Žene postaju moćna bića kada otkriju skrivenu snagu i pametno je iskoriste

Moć nije muškog roda, nego ženskog, kao i sila. Označava sposobnost dostizanja ciljeva, a da ne moramo da se povinujemo spoljašnjim zahtevima ili drugim učesnicima. Ništa više od toga. Zašto nam onda ta reč pravi poteškoće?

Opisuje tek samostalno oblikovanje sopstvenog života. Ona znači reći šta želimo da postignemo i razmisliti kako da to dostignemo – i na kraju to učiniti! U tome nam pomažu mnoge „tipično“ ženske osobine. Često nismo svesni kakvi se raznoliki potencijali u nama kriju i šta nam sve omogućavaju.

Filozofkinja Rebeka Reinhard u svojoj novoj knjizi objašnjava teze zašto je moć ženska stvar, piše cosmopolitan.rs.

1. Najvažnija je glava

Danas je jasno šta žene mogu. Direktorke, kancelarke, nobelovke pojavljuju se posvuda i potiskuju slabiji muški pol, koji je već u školi bio lenj da piše zadatke.

Niste imali sreće, momci. Međutim, odlične ocene su samo pola puta. Ko želi na vrh, mora ispravno da upotrebi mozak i misli samostalno. Kako? Menjajte okolinu, tražite ono neobično, čudite se i razmišljajte – bez guglanja.

2. Prave vrednosti umesto lažne marljivosti

Žene su prvakinje u svim disciplinama od ekonomije do kulinarstva, od pedagogije do vođenja domaćinstva. Mi smo pronalazači multitaskinga i perfekcije. Dok se muškarci još muče s prezentacijama, mi već imamo šest klijenata, skuvale smo ručak i okrečile sobu. Ali moći ne znači i morati.

Moćne ne postajemo preteranim perfekcionizmom, nego usredsređivanjem na naše prave vrednosti. Nećemo postati snažne tako što ćemo sebi prebacivati da nismo dostigle sve što smo poželele, nego da se zapitamo za šta živimo. Na taj način ćemo razumeti da je moć reč srodna s „moći“, a to znači da možemo u rad da uključimo i druge.

3. Ključna reč: dostojanstvo

Samo žene mogu da razmotre probleme s više strana. Izuzetno smo jake u opisu problema, argumentaciji i samoanalizi. Naša se prava moć, međutim, pokazuje onda kada spoznamo da večita skromnost nema smisla.

Zapisujemo svoja dostignuća i tada samouvereno i lako možemo da tražimo povišicu, a znamo i zašto nam je tačno potrebna. Nećemo tražiti neprimerenu nagradu, ali tražićemo da nas poštuju i cene. Dostojanstvo je najprivlačnija i najmoćnija ženska osobina…

4. Uspešno doživeti neuspeh

Žene vole šareno. Nekada su nam i biografije šarene poput odeće. Ako nam oni ukočeni zabrane ulaz u njihove klubove, ostanimo mirne. Život nije kasting. Kome su postojeće staze preuske, neka otkrije nove.

Danas se kreativnost traži više nego ikad. Baš lepo – a kako u visokoj trudnoći započeti sopstveni posao? Hrabro. Prave moćne žene postajemo onda kada se usudimo da se zaletimo u zid jer svaki neuspeh širi vidike i pokazuje kakvi neiskorišćeni potencijali leže u nama.

5. Gem, set, eros!

Žene su saosećajnije od muškaraca, kaže neurobiologija. Za razliku od testosteronom podstaknutog muškarca, žena ima više oksitocina koji podstiče saosećajan pristup. Zato možemo bez biča i šećera rukovoditi samo svojim erosom.

Pravi eros nema ništa s pornografijom, nego sa strašću i idealizmom. Šefovi diktatori više nisu in.

6. Snaga gesta

Ko misli da je Miu Miu lik iz crtaća, a Mone vrsta piva, može biti samo muškarac. Ali mi znamo ko je izmislio kombinaciju jarkoružičasto s narandžastim (Yves Saint Laurent), a i sa čime se kombinuje bela čipka.

To dokazujemo u tišini, sjajnim odevnim kombinacijama. Iako je naše telo uključeno u taj izgled, ženska moć se dokazuje i rečima i gestovima. Moćna žena ne govori „aha“ i „hihi“, ne prepliće prste i ne šunja se neprimetno kancelarijom. Moćna žena je lepa zato što korača uzdignute glave…

7. Salon umesto kluba

Muškarci gledaju fudbal. I piju sa momcima. Žene imaju različitije interese. Našoj društvenoj, socijalno inteligentnoj prirodi nije teško da ustane sa troseda, nađe istomišljenice i organizuje se.

Zašto ne u privatnom salonu? I pozove ljude koji nam se zaista sviđaju? Pomeša početnike i stručnjake, menadžere i slobodnjake, umetnike i inženjere. To su zanimljivi razgovori, novi kontakti, ideje, više slobode i moći.

8. Uzori

Žene vole knjige. I najdeblju progutaju samo tako. Za nas je čitanje ritual posle posla, dobar za duh i krvotok. Najbolje su knjige koje nas bude.

U biografijama moćnih žena piše sve što nam treba. Prošlost je puna uzora – Hana Arent, Ejda King Lavlejs, gospođa De Stal. Od njih možemo da naučimo o poverenju. Bez poverenja nema hrabrosti, bez hrabrosti nema moći.

9. Nulta tolerancija

Znamo da želimo sreću. Zato nesrećne veze završavamo brže od muškaraca. Poznata je naša odlučnost. Jedino što nas može zaustaviti jesu stereotipi o kojima nismo dovoljno promislile.

Borimo se protiv neizgovorenih dogmi (ženi je mesto u kuhinji, ako radi ne brine o deci). Izbegavamo nesadržajne poslove (kuvanje kafe i kopiranje). Bunimo se protiv muških kolega koji nam kradu ideje. Odaberimo moć.

10. Dosta je ženske patnje

Budućnost pripada ženama. U novembru će Sjedinjene Države verovatno dobiti prvu predsednicu. Svuda u svetu slušamo o diversityju i gender shiftu. A zašto? Zato što imamo veštine koje se traže u ovom digitalizovanom svetu. Nismo same. Ima nas mnogo. Zato odbacimo nekadašnje ženske patnje.

Dosta je potrage za harmonijom, poslušne devojčice, i straha od muškaraca! Prestanimo da budemo hronično ljubazne i nemojmo sebi oduzimati životnu radost. Držimo se muškaraca kojima je kao i nama dosta starog patrijarhata. Sakupimo prijateljice, nagomilajmo ideje, stvorimo poslovne planove i idemo – tako nastaje uspeh. Budućnost je ženska, jer i moć ženska..

(cosmopolitan.rs.)

loading...

Facebook komentari