Pismo Sarajke šokirane postupcima KJKP Rad: Ljudi su plakali i vrištali dok je devet radnika davilo i vuklo jednog psa…

Na videosnimci se, kako piše čitateljka, jasno vidi kako je pas bio izložen boli, patnji, mučenju i velikom stresu, opkoljen sa devet uposlenika Higijenskog servisa, koji ga hvataljkama vuku i dave, a pri tome pas ne pruža nikakav otpor i ne pokazuje znakove agresivnosti.

Građanka Sarajeva Berina Idrizi danas bh. medijima poslala otvoreno pismo te priložila video snimak na kojem su prikazani uposlenici KJKP “Rad” kako uklanjaju pse lutalice u sarajevskom naselju Ilidža.

Naime, zaposlenici Higijenskog servisa preduzeća KJKP “Rad” Sarajevo su u jutarnjim satima 17. augusta uhvatili uličnog psa u sarajevskom naselju Ilidža koji je na tom mjestu godinama boravio, a način na koji je to urađeno, zgranuo je mnoge građane Sarajeva i izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama.

Pogledajte video, a u nastavku pročitajte pomenuto pismo:

Pismo čitateljke prenosimo u cjelini:

Građanima Ilidže u Sarajevu, 17.08.2016. godine ostaće duboko urezano u sjećanju po gorkom i mučnom iskustvu jednog za mnoge “običnog” psa koji je tog dana preživio najgore trenutke u svom, ne tako lagodnom, uličnom životu.

Zaposlenici Higijenskog servisa preduzeća KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo su u jutarnjim satima krenuli u akciju svladavanja i hvatanja jednog “opasnog”, napuštenog, uličnog psa u naselju u kojem je godinama boravio, bio sterilisan i vakcinisan i imao svoje hranitelje i osobe s kojima se redovno igrao i mazio.

Vrištanje, plač, krikovi, dozivanje upomoć i mnoštvo traumatičnih trenutaka obilježio je ovaj događaj, kako za djecu i ljude koji su sve to doživjeli i vidjeli, tako i za psa koji je najveća žrtva ovog nehumanog i nezakonitog postupka, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci postala svakodnevnica u Kantonu Sarajevo, a sve pod dirigentskom palicom Vlade Kantona Sarajeva i njenog premijera. 

Cijelo ovo traumatično iskustvo zabilježeno je videosnimkom prolaznika koji je isti proslijedio ljubiteljici životinja Berini Idrizi, kako bi snimak bio objavljen široj javnosti u namjeri da se pomogne psu i da se ukaže na nehumano i brutalno postupanje zaposlenika Higijenskog servisa “RAD” pri hvatanju ovog i drugih pasa po Kantonu Sarajevo. Lavinu negativnih i zgroženih reakcija u državi, regionu i svijetu izazvao je ovaj snimak, koji u samo nekoliko dana ima više od 117.000 pregleda na društvenim mrežama i na desetine hiljada komentara u kojima osuđuju našu vladu i njeno nehumano i necivilizirano djelovanje.

Nažalost, to je slika naše zemlje koja je obišla svijet ovih dana, a ne slika Sarajevo Film Festivala i njegovih zvijezda, koji je ujedno bio izlika Vladi Kantona Sarajevo da 30.06.2016.g. donese Zaključak o uklanjanju pasa bez nadzora vlasnika i pasa lutalica, kao i iznenadna briga vlasti za njene građane pred lokalne izbore.

Naime, taj isti Zaključak koji je Vlada Kantona Sarajevo donijela protivno odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, legalizovao je postupke uklanjanja svih uličnih i pasa bez nadzora, ali nije legalizovao nehumano i bolno hvatanje napuštenih životinja od strane uposlenika Higijenskog servisa KJKP “RAD”, o čemu svjedoči predmetni video. Na videosnimci se jasno vidi kako je pas bio izložen boli, patnji, mučenju i velikom stresu, opkoljen sa devet uposlenika Higijenskog servisa, koji ga hvataljkama vuku i dave najprije za prednju nogu, a zatim za glavu, a pri tome pas ne pruža nikakav otpor i ne pokazuje znakove agresivnosti, jer je riječ o umiljatom i društvenom psu koji voli djecu i ljude. Na taj način postupljeno je suprotno odredbama člana 3. Zakona prema kojem je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu i člana 19. Pravilnika o utemeljivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi koji govori o načinu hvatanja, kao i člana 318. Krivičnog zakona FBiH gdje je ovakvo postupanje okarakterisano kao krivično djelo. 

Prilikom pregledavanja i slušanja snimka, jasno se čuje kako hranitelji s jedne strane mole da se pas pusti jer je bezopasan, uz krikove zatočenog psa, i s druge strane uposlenike Higijenskog servisa kako prijete hraniteljima policijom uz komentar i da i oni moraju zaraditi svoju platu. 

Higijenski servis KJKP “RAD”, koji djeluje u sklopu  KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo, nezakonito obavlja svoju djelatnost jer nema dozvolu za rad koja prethodno podrazumijeva ispunjavanje uvjeta iz Pravilnika o utemeljivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi BiH, u pogledu smještaja, osoblja, veterinarske zaštite, hvatanja i prijevoza životinja, i druge mjere koje su propisane Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

Isto tako, građani se moraju zapitati gdje završavaju tijela ubijenih pasa, jer najveći broj pasa nestaje i biva ubijen, a jako mali broj ostaje u skloništima koji su u katastrofalnom stanju, po uzoru na koncentracione logore, i sada već prenatrpani i gdje nije slobodan pristup.

Dakle, možemo voljeti ili ne voljeti životinje, to je naše lično osjećanje, ali moramo osuđivati svako nehumano i nezakonito postupanje od strane naše vlade jer svaka vlada mora biti oličenje zakona i postupanja po istom, a ne kao u konkretnom slučaju.

Svjesni smo da ima veliki broj napuštenih pasa i da se oni moraju zbrinuti, ali prije toga se mora poštivati Zakon, stvoriti adekvatni uslovi, skloništa, uspostaviti Registar kućnih ljubimaca i kažnjavati nesavjesne i neodgovorne vlasnike, jer “zahvaljujući” njima i netačnim tvrdnjama premijera Konakovića o postojanju velikog broja zaraženih i bolesnih pasa opasnih po građane, došli smo u situaciju da se o psima lutalicama govori kao najvećem problemu u gradu Sarajevu, pored svih ostalih gorućih problema.

Ova situacija je isključivo rezultat ljudske greške, dugogodišnjeg nemara i neodgovornoti vlasti. Nažalost, nećemo doživjeti od našeg premijera da udomi jednog “opasnog”, uličnog psa, po uzoru na premijere drugih svjetskih metropola kao i sportske veličine, i pokaže svojim primjerom na koji način se treba ophoditi prema životinjama, našim najvjernijim prijateljima,

(u potpisu) BERINA IDRIZI, ljubitelj životinja, građanka Sarajeva, dipl.pravnik.

Izvor: depo.ba

loading...

Facebook komentari