POKRENULE PETICIJU: Mame sa troje djece traže mjesečnu nadoknadu!

Udruženje “Majke sa troje djece” pokrenulo je širom Srbije potpisivanje peticije kako bi im država nakon rođenja trećeg djeteta obezbijedila mjesečna primanja. One navode da nije bitan iznos novčane naknade, ali smatraju da je porodicama sa troje djece danas itekako potrebna pomoć države.

– Potrebno nam je 30.000 potpisa, ovjerenih u sudu. Trenutno naše članice prikupljaju potpise širom zemlje, pa ćemo na kraju vidjeti kakav je konačan rezultat. Pozivam sve da podrže našu Peticiju za demografsku naknadu roditeljima sa troje djece. Ideja je da naknadu dobijaju majke za treće dijete, bez obzira da li imaju troje ili više djece – kaže potpredsjednica udruženja Ksenija Pavlović i napominje da su se majke najprije okupile oko Fejsbuk stranice Udruženje “Majke sa troje djece”, a potom su u martu i registrovale Udruženje sa sjedištem u Pančevu.

 

Ksenija je ponosna mama troje djece uzrasta od 22 meseca, 11 i 13 godina. Ona nam je rekla da je roditeljstvo za nju istovremeno najljepše ali i najteže iskustvo koje je u životu zateklo.

 

– Moja porodica živi samo sa jednom platom od 45.000 dinara. I nemam prava na dječiji dodatak, mada imam troje djece. A da je sa tim novcem jako teško preživjeti mjesec, primjer je da su nas samo knjige sa priborom za školu, za starije dvoje djece, koštale 30.000 dinara. Da ne pričam o hrani koji je preskupa i naravno dažbinama na koje ode pola plate. Roditelji u Srbiji, su generalno suočeni sa gomilom finansijskih poteškoća, bez obzira koliko djece imaju. Uz sve, živimo u državi u kojoj je teško doći do radnog mjesta i pristojne plate, a nije rijetkost i da žena dobije otkaz kad zatrudni – kaže Pavlovićeva.

 

Prema njenim riječima, kod nas, o pomoći države roditeljima nema ni govora, dok je svuda u svijetu to normalno.

 

– Jedino mi živimo u državi u kojoj je sramota očekivati pomoć države ako si biološki roditelj, pa se onda čudimo problemu “bijele kuge” – ističe ona i dodaje da su mnoge zemlje u regionu obezbijedile mjesečnu naknadu za treće dijete i da se nada da će i kod nas to uskoro biti slučaj.
Slavica Minić, takođe mama troje divne djece, vjeruje da će bez pomoći države, za roditelje s troje djece biti sve teže i teže.

98431_capture-20161016-135530
– Voljela bih da me niko ne razumije pogrešno, ali u Srbiji je jako teško odgajati troje djece i pružiti im sve što im je neophodno. Mjesečno moramo da odvojimo najmanje 10 hiljada za najosnovnija sredstva higijene, mlijeko i pelene. Djeca hoće i nešto slatko, žele poneku igračku… A o garderobi i obući je najteže misliti. Kao nezaposlena majka nemam pravo na vrtić, a pošto nema ko da ih čuva ne mogu ni da pronađem posao. Sa suprugovom platom jedva da im možemo pružiti ono osnovno – rekla nam je ona.

Izvor: Alo.rs

loading...

Facebook komentari