Pomoć kod malih kućnih opekotina

Opekotine  se klasificiraju po stupnjevima, a one prvog stupnja utiču na vanjski sloj kože uzrokujući crvenilo i bol. Opekotine prvog stupnja su najčešće, a mogu se liječiti kod kuće. Na koje ih sve načine možete liječiti pogledajte u nastavku.

Ukoliko vam se odjeća zaljepi za opekotinu, nikada je nemojte nasilno skidati, nego odrežite odjeću oko opekotine, a ostatak koji je na opekotini ostavite. Prije nego opekotina natekne, skinite svu odjeću i nakit sa tog područja, kako kasnije ne bi imali problema sa skidanjem.

Ranu uvijek prekrijte zavojem ili sterilnom gazom, a ukoliko dođe do krvarenja uvijek ga prvo zaustavite, a opečeni dio tijela odmah stavite pod mlaz hladne vode i držite tako barem 20 minuta dok peckanje ne prođe. Opekotine od sunca možete mazati gelom od aloe vere, koji možete mazati na opekotine svakih par sati. Gel aloe vere će će vratiti elastičnost i hidratiziranost kože.

Samo kod opekotina prvog stupnja možete nanijeti mast koja će ublažiti bol i peckanje od opekotina, a u slučaju da ste se opekli nekom kemikalijom skinite odjeću sa sebe koja je bila u doticaju sa njom , te jako dobro operite ruke i oči. Opekotinu možete ispirati svakih sat vremena sa slanom vodom koju dobijete miješajući pola žličice soli i čašom vode.

Dezinficirati ranu i očistiti ju od bakterija najbolje možete mažući je sa medom. Pomoć kod opekotina može pružiti i crni čaj, tako da tri vrećice crnog čaja namačete u hladnoj vodi pa stavite na opekotinu uz lagano tapkanje. Možete si pomoći i ledom, tako da led prethodno namočite pod hladnom vodom kako vam se ne bi zalijepio za opekotinu, pa hladite opekotinu dok ne prođe peckanje.

Pola žličice sode bikarbone pomiješajte sa pola žličice vode, dobivenu pastu namažite na opekotinu i ostavite da djeluje oko 15-ak minuta, pa isperite pod hladnom vodom i prekrijte sterilnom gazom. Pojavu mjehurića možete spriječiti rajčicom tako da rajčicu narežete na plošku, pa rajčicom premažete opekotinu..

Kod opekotina može pomoći i bjelanjak tako da ga namažete na opekotinu i pričekate da se osuši, pa ga ponovo nanesete i prekrijete gazom. Ocat je jako dobar u borbi sa opekotinama, a nanjeti ga možete tako da pomiješate žličicu octa i žličicu vode i time premažite opekotinu. Ublažiti bol možete umakanjem opekotine u mlijeko, nekih 15-20 minuta, a postupak možete ponavljati svakih par sati.

Izvor: savrsena.hr

 

loading...

Facebook komentari