PROVERITE DA LI JE ON TAJ PRAVI: Evo kako da saznate da li ste SUĐENI..

 

Zgodan je, zasmejava vas i oboje strastveno gledate krimi filmove… Pa kad se već toliko toga poklopilo, da li je moguće da bi nešto moglo da pođe naopako? Faktori uspešne veze ipak nisu oni koje podrazumevamo. Ali šta to sad znači?

Priznajte, kada razmišljate da li je neki frajer pravi, obično imate celu „check listu“ osobina na kojima on dobije ili ne dobije plus. Mora biti visok, mora da ima samopouzdanje, ali to ne znači da je nametljiv i grub, da bude uredan i sabran, a ne da oko sebe širi sr*nja i haos i da su mu – kao i vama – slatke pande. Logika je, ako ima dovoljno plusića, onda ste vi #pravaljubav, zar ne? Pa i ne. Čak i kad se neko posle duže vremena čini idealnim, istraživanja pokazuju da su pokazatelji ljubavnog podudaranja mnogo manje vidljivi od sličnog muzičkog ukusa, ili želje za izlascima.

Evo na šta je dobro paziti u proceni da li se radi o muškarcu koji vam odgovara.

Kako se svađate?

Znate mnogo o sviđanju, ali koliko znate o svađanju? Način na koji rešavate sukobe jedan je od ključnih znakova koji ukazuju na uspeh ili neuspeh važe veze. Ljudi se obično na ovom području dele u tri osnovne grupe. Prvi su promenljivi, koji planu u raspravi. Drugi su angažovani, oni uranjaju u proces i otkrivaju zašto se svaki od partnera oseća tako kako se oseća. Treći su oni koji izbegavaju – njihov je pristup „Složimo se oko toga da se ne slažemo“. Par koji čine angažovani i oni koji izbegavaju recept je za nesreću. S druge strane, dvoje promenljivih mogu biti neočekivano uspešni partneri.

Neočekivani zato jer ih možete videti kako urlaju jedno na drugo iz petnih žila i zameraju se „do groba“, a onda posle pet minuta cvrkuću i jure u sobu na seks pomirenja. I dvoje angažovanih mogu jedno s drugim, pa čak i dvoje koji izbegavaju, iako je u njihovom slučaju važno da međusobnu ljutnju ne ostave nedorečenu. Kad smo već kod toga, važno je obratiti i pažnju kako vaš dečko reaguje kad mu se čini da ga gnjavite, da li vas napada, ili vas okrivljuje? I zauzvrat, reagujete li vi na to tako što ćete ga udariti gde boli, ili se naduriti i povući? To su sve znakovi da bi veza vremenom mogla postajati sve gora.

2017-04-jutro_105734012

Kako delite?

Mislimo na osećaje i informacije, ne na karte i lovu. Pogledajte kako se ko od vas emocionalno izražava i kako reaguje na emocije koje pokazuje onaj drugi. Ako neko od vas dvoje smatra da sve što miriše na sukob treba potisnuti po svaku cenu, dok drugi misli „kako svaku dlaku treba prečešljati“, nevolja je u najavi. Istraživanja bračnih parova pokazuju da baš ovakva razmimoilaženja mogu predvideti razvod u 80 posto slučajeva. Zaključak – večne propovedi kako „sve treba reći odmah jer je kasnije prekasno“ – nisu tačne. Bilo da potiskujete, bilo da analizirate, za uspeh veze je važnije da ste u tome slični, nego da terate stvari do kraja.

Jeste li privrženi?

I tu ima iznenađenja. Kad se radi o privrženosti, postoje tri vrste ljudi. Prvi su oni teskobni – njima je od partnera potrebno mnogo podrške da se smanji frka u koju prirodno upadaju jer sve shvataju lično. Oni će vam popiti mozak pitanjima da li je među vama sve OK i da li se ljutite na njih, sve dok im ne kažete kako se ne ljutite nego ste samo loše raspoloženi. Drugi su oni koji se klone privrženosti. Da vam se približe, reći će bilo šta, mislili to ili ne jer ono što govore ne znači im mnogo. Ali ono što vi kažete… to je druga priča. Ako tražite od njih da vam pošalju poruku za laku noć, skočiće na vas kako im ne date da dišu. Treći su – aleluja – sigurni u sebe. Nije im problem da se predstavljate kao par, ali vam ostavljaju i dovoljno vašeg prostora. Nije čudo da SVI uspevaju sa sigurnim partnerima. Ali ostalim kombinacijama se ne piše dobro. Najgore je kad teskoban sretne onog koji se kloni bliskosti. Jedan stalno vuče drugog, i tako se guraju unazad.

Pridavanje i primanje pažnje

Svima nam treba pažnja partnera. Nekad nam je dovoljno kada pričamo o bilo čemu – vremenu ili filmu na televiziji, a nekad ništa nije dovoljno. Dalje već naslućujete: veze u kojima partneri čuju jedan drugog imaju znatno bolje prognoze za preživljavanje od veza u kojima jedni druge odbijaju. Od partnera se može čuti kako više nemaju zajedničkih tema. Ali to često zapravo nije slučaj, nego zapravo ignorišu većinu onog sa čime im se onaj drugi obrati. Tako se gubi bliskost. To se može zaključiti već i na prvom dejtu – ako neko zeva dok mu pričate o sebi, sva prilika je da taj nije za vas.

Međusobna podrška

Ovo je prevažno. Treba vam partner koji će vam biti (i) cheerleader, neko kome ne samo da neće biti teško da posluša vaš dugoročni plan kako da na poslu postanete šefica, nego će vam još upućivati i potpitanja tipa „Kako ti ja mogu pomoći u tome?“ ili „Kako ja pri tom mogu biti tu za tebe?“, čak i ako vaše ambicije i karijerni planovi nisu nešto što ga posebno pali. Možete sanjati različite stvari, ali ako vam snovi onog drugog znače malo ili ništa, šanse vam nisu dobre. Uostalom, ko želi frajera koji ne zna da stane kada priča kako mu je strava aplikacija za plaćanje parkinga na kojoj radi, ali se gasi čim vi kažete kako biste voleli da idete u školu trčanja ili da uštedite lovu za prvi maraton. Niko, eto ko.

56a2b79d4148714a2ae374d827e13ef0_women-black-and-white-mila-black-and-white-pictures-of-women_800-500

Sledeće dve stvari i nisu tako važne u vezi:

Hemija

Normalno da je za početak veze užasno važno da jedno drugo palite i privlačite time kako izgledate, mirišete, ljubite se i kakav vam je ukus. Ali čak i ako to nije tako, možete započeti lepu priču tako što ćete biti pouzdani, poštovati jedno drugo i veseliti se zajedno godinama. Ako vam se čini da bi tip mogao biti takav, isplati se ostati i kad u prvoj fazi izostane vatromet strasti. Ipak, pazite kojim to putem ide.

Seks

Ako vam je seks sa nekim savršen, to još ne znači da je taj pravi. Gomila drugih elemenata, u prvom redu kvalitet komunikacije, ima svoj uticaj na dužinu veze, a posebno kad se stvari stave u vremensku perspektivu. Da li se sećate frajera koji vas je raspametio u krevetu, ali onda prestao da odgovara na poruke? Eh, a onaj sa kojim vam je u krevetu „samo“ OK, ali koji se pri tom i redovno javlja, taj vam je bolji.

(desilose.com)

loading...

Facebook komentari