Šaban Šaulić krade bakšiš muzičarima!

Bratska tezgarenja u muzici pozadinci, odnosno oni koji se nalaze u muzičkoj pratnji interpretatora, oduvijek su žudili i mnogo im je značio bakšiš, odnosno novac kojim bi publika počastila muziku.

A ono što je bio neki običaj jeste da pjevač, koji u svakom slučaju ima mnogo veći honorar za nastup, taj bakšiš daje muzičarima. Nađe se tu i tamo neko od pjevača ko podijeli bakšiš s njima, pa oni galantni na jedan obziran i ljudski način poklone bakšiš muzičarima koji itekako više proliju znoja, truda i snage u svom dijelu posla.

E kada kazujemo o onima koji prisvajaju bakšiš podugačka je lista takvih, no ono što nas je uistinu ostavilo bez riječi je priča muzičara iz dijaspore koji tamo prate muzičke zvijezde. Oni su nam ispričali više slučajeva u kojima je Šaban Šaulić sav bakšiš strpao sebi u džep. Jedan bend je izdvojio posebnu priču rekavši da mu je prišao jedan čovjek, uljudno zamolio Šabana da mu otpjeva jednu pjesmi i da se slika s njim jer je njegov veliki fan stavivši mu u ruku hiljadu franaka. S obzirom da je bio na kraju bloka Šaban je uzeo pare, rekao hvala a potom se uputio u garderobu. Nije se čak udostojio ni da se slika sa čovjekom.

Ovaj je, s druge strane, ostao zabezeknut kao i muzičari kojima Šaban nije rekao ni hvala za besprijekorno muziciranje. Samo je, kažu oni, u pola svirke kazao “to momci”. I to bi za njih trebala da bude velika čast kojim mogu da plate put i tome slično. Bakšiš je naravno Šaban odnio sa sobom.

Jedan od njih dodao je kako neće kada mu supruga unaprijed uzima honorar pa mu treba bakšiš.

A mogli smo mu i mi posuditi da ima za troška – kroz smijeh i šalu su dodali momci iz benda.

saban-bec

loading...

Facebook komentari