Slobodan Simić iz Srbije proizvodi magareći sir, kilogram 1.000 eura

 

Najskuplji, najrjeđi i vjerovatno jedan od najzdravijih sireva može se pronaći na jednoj farmi u Srbiji. Riječ je o magarećem siru koji bi mogao postati kultni prehrambeni proizvod.

Zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, magareći sir je veoma cijenjen. Sadrži veliki udio proteina, kalcija i omega 3 masnih kiselina, što ima itekako značajan utjecaj za održavanje funkcionalnog kardiovaskularnog sistema.

Slobodan Simić bavi se proizvodnjom magarećeg sira na farmi u Zastavici, nekih 80-ak kilometara od Beograda, piše Independent.

Simić je započeo sa svega 12 magaraca prije 16 godina, a danas njegovo stado ima više od 300 grla.

Kilogram magarećeg sira košta 1.000 eura, a razlog za ovu cijenu jeste taj što je za jedan kilogram sira potrebno 12 litara svježeg mlijeka. Magarci proizvode mnogo manje mlijeka na dnevnoj bazi u odnosu na krave i koze, iako Simić muze ženke ručno tri puta dnevno.

Pretvaranje mlijeka u sir tajni je proces, budući da magareće mlijeko sadrži mnogo manje kazeina od mlijeka krava i koza te je sam proces mnogo komplikovaniji.

Srbijanski teniser Novak Đoković veliki je obožavatelj sira Slobodana Simića, a priča se i kako se egipatska kraljica Kleopatra kupala u magarećem mlijeku kako bi njegovala kožu i dobar izgled.

Magareće mlijeko ima tek jedan posto mliječne masti, ima 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka te posjeduje antialergijska svojstva.

Izvor: klix.ba

loading...

Facebook komentari