Dok sve više vredimo sebi, manje vredimo muškarcima: Zašto je tako teško valjati muškarcima?

Njih dve su lepe. Njihova lepota, ako bi trebalo da se uporedi, dolazi sa potpuno različitih adresa i teško im je naći zajedničku mernu jedinicu. Njih dve se bave „nečim“. Jedna vizijom, druga rečima. Njihovi poslovi „smetaju“ muškarcima. Zapravo, muškarci smetaju sami sebi. Pogotovo kada nisu lepi. Sebi.

MARTA
Ona ima 28 godina i živi na Lionu, u jednoj od crvenih zgrada optočenih drvoredom lipe. Kada obuje svoje tamnosive, prljavocrne, duboke starke, na kojima srebrne bodlje iscrtavaju konturu američke zastave, pa se uputi ka centru grada, ne šeta Bulevarom kralja Aleksandra, nego korača ulicom „ispod“. Gazi Kajmakčalanskom. – Bavim se feminističkom teorijom – kaže kada je pitaju šta radi. Ona misli, čita i piše o feminizmu. Član je izvesnog Foruma žena i tvrdi da je to apolitična organizacija. Svoje ideje predlaže evropskim fondovima i sa „sestrama“ iz Foruma, bez velikih očekivanja, priželjkuje da neko investira u njene zamisli i projekte. Marta nema platu i ne zarađuje. Brat joj je kapetan prekookeanskog broda i zarađuje toliko da suma koju pošalje svojoj sestri premašuje plate kakve imaju Martine poznanice. Roditelji je „ne pritiskaju“ da pređe na neki drugi životni kolosek. Ima dovoljno kinte da živi opušteno i bez „svog dinara“, a njen talenat će kad-tad, veruje ona, biti prepoznat i unovčen.

TANJA
Kupila je 3 teglice sa šarenim slamčicama, onim što izgledom podsećaju na lizalice. Potrebne su joj za gajbu, kako bi ujutru, pre nego što krene na posao, iz njih pila limunadu, koju „začara“ listićima nane, što joj iz opeke saksije niče na terasi. Pre toga je, glatkim patosom jednog tržnog centra „proklizala“ svojom redovnom potrošačkom maršrutom. U potrazi za 3 obične bele majice jednog švedskog brenda, jednom laganom košuljom španskog brenda i ako joj se posreći da ulovi i malo nakita koji dolazi iz iste te zemlje. Sve to od plate koja joj je tog dana, u 11 časova i 45 minuta, „legla” na račun. Tanja tim novcem treba da plati i odlazak na kik-boks, tri puta nedeljno, sa ličnim trenerom. Kao i energetsku masažu, jednom nedeljno. Uz to, sto evra časti mamu i tatu, ne baveći se time kako će oni potrošiti taj novac. Protutnjala je tržnim centrom da bi što pre došla do svog automobila. Svog krem-crnog smarta, kog je na minus 2 nivou građevine za šopingovanje parkirala uza zid. Sva parking mesta bila su zauzeta. – Bavim se marketingom – kaže kada je pitaju šta radi. Živi na Voždovcu, u blizini FON-a, i ima 26 godina.

MARTA
Zgodna je baš, baš. Crnogorsko primorje i hercegovačka brda pomešani su u njenom genetskom kodu. Ima sofisticirane prevoje između ramena i bicepsa. Slično se dešava i između zadnjice i zadnje lože. Ti prevoji su zagrade između njenih očiglednih mišića. Intenzivna je – glasno govori, brzo hoda, brzo jede, espreso pije iz gutljaja… – Ma šta ti pričaš bre. Spavaš do dva po podne, samo filozofiraš, lako je tebi. Pitao bih te šta bi bilo da ti nije burazera koji ti šalje kintu. Nesposobna si da od tačke A do tačke B stigneš u dogovoreno vreme. Nisi račun platila u životu. Tripuješ se da si umetnica koja sve zna, a mi ostali smo budale, šta? Ložiš se da će neko da plati to tvoje pisanije, kao da svi samo na tebe čekaju. Ne mogu da te slušam više – govori joj Marko, u jednoj od rasprava kojom su i definitivno stavili tačku na vezu od osam meseci.

TANJA
– Ma, brate, ne mogu ja to da pratim. Stalno me negde cima da idemo, a ja nemam kintu to da platim. Onda ona to plati, a ja se zbog toga osećam kao neka curica. Za sve mora da ima agendu, planove zapisuje u tefter, uvek cupka nogom dok smo na kafi, jer promatra kako da diplomatski i neagresivno odgovori na mejl. Iako joj bes izlazi iz ušiju. Sad još ide i na neke tretmane, neko suočavanje sa prošlošću, pojma nemam. Tamo je nešto „sektaše“ i pojavi mi se pred očima sva važna, kao da razume sve oko sebe, a ja se i dalje tražim i pronalazim, šatro. Ne prepoznajem je – priča Miloš svom drugu Duletu zbog čega se razilazi od Tanje, posle tri godine veze. Tanja ima divne grudi, one koje izdaleka mirišu na kokosovo mleko. U talasastoj kosi ima boju sunca. Krupne oči su joj sa „lešnicima“. „Jača“ je u kukovima. Iz njenog smarta najčešće se čuje Šade.

MARTA
Marku nije odgovarala jer „ne radi ništa“. Jer je svoja i slobodna. Marko je Martu doživljavao kao razmaženo i nesposobno derište. Osim kada su zajedno bili u krevetu, tada mu je godila njena „sloboda“.

TANJA
Miloš nije mogao da „svari“ njen organizovan život, ambiciju i težnju ka napretku u svakom odeljku bivstvovanja. Tumačio ju je kao osobu koja je prestala da ga voli. Osim kada su odlazili na kuglanje, tada mu je prijalo što ga „čupa“ iz anksioznosti.

MARTA
Ona maštom rešava stvari. Veruje u ono što je zapisao Teri Pračet: Mašta je kao sobni bicikl. Ne može vas odvesti nigde, ali može uvežbati mišiće koji mogu. Marta i treba da ostane svoja, da voli da se grli, jer kada se grlimo, delimo svoje strahove, zapisuje Murakami. Ono gde Marta može da pogreši jeste ako ne razume one koji nisu maštoviti. Ako one „regularne“ momke uslovno rečeno tera da budu „divlji“. Onda troši energiju. Zbog toga joj momci, figurativno rečeno, mogu reći onu Sartrovu: Jedino osoba koja ne vesla ima vremena da ljulja čamac.

TANJA
Društvo nema šanse za uspeh ako su žene u tom društvu neobrazovane, zapisao je Hoseini, a usvojila Tanja. Ona stvari rešava istinom, verujući da je bolje biti povređen istinom, nego se tešiti lažima. Ona i treba da ostane ambiciozna i precizna. Nešto gde može da pogreši je ako zaboravi na činjenicu da zadovoljena potreba više ne motiviše. Kada popijemo vodu, nismo više žedni. Zadovoljene potrebe postaju dosadne jer nam treba raznolikosti. Zato nije zgoreg povremeno biti svestan onoga što imaš, sad i trenutno.

Izvor: Kurir. Rs

loading...

Facebook komentari