ON ŽELI SAMO TEBE I GOTOVO: Ovako se ponaša muškarac kad pobudali od ljubavi

 

Glavni kamen spoticanja u međusobnom razumevanju jeste činjenica da se žene zaljubljuju kroz dva stadijuma, a muškarci kroz tri. Osim što ih ima različit broj, njihova dinamika je prilično raznorodna.

Žene, kao iskonske majke moraju da budu sasvim sigurne da će odabrati pravog mužjaka. Stoga se sporije zaljubljuju i to uglavnom zato što druga faza može da traje veoma dugo.

I muškarci i žene kada ugledaju biće drugog pola reaguju podsvesno i brzo. Za najviše petnaest sekundi, žena je odlučila da li će da “mu da” ili ne. Za to vreme, muškarac se zaljubio.

To je tek skrama zaljubljenosti, ali za to vreme njegov mozgić je odlučio da li posedujete zadovoljavajuće genetsko-fenotipske karakteristike koje će obezbediti kvalitetnu genetiku. Drugim rečima – naložio se ili nije.

Žene će odluku o tome da li je dasa pogodan da bude partner doneti na osnovu brojnih činilaca. Većina zahteva pomno posmatranje, vreme i razne dodatne podatke. Muškarac to čini vizuelno. Gledaće vas. Ujedno to je i odgovor na pitanje: “Kako da znam?”

Sestro mila, ako te gleda – ima šanse, ako te ne gleda – nema šanse. Gde gleda muškarac? Kako koji; u sise, u dupe, u noge, u kosu, u usta, ali će gotovo svaki hteti da pogleda u oči.

Međutim, nasuprot otrovnim komentarima: “Znale smo, đubrad!” Muškarac gledajući ženu očekuje da vidi signale po kojima će se dama odvojiti od “krda”. Privlačnost koju oseća dok vas posmatra samo je površinska. U prvom stadijumu vi i dalje niste njegova, on nije vezan. Vi ste tek “kandidatkinja”.

Šta muškarac traži, u stvari, dok vas gleda? Tragove potvrde da ste živahnija, zdravija, mlađa od ostalih primeraka. Zato se ženama nekada savetovalo da ne daju na prvom sastanku, da bi izbegle pošast ovog prvog životinjskog utiska, jer započinjanje nečega u ovom stadijumu može eventualno da ishoduje kresanjem posle koga je sumanuto bilo šta očekivati. Dakle, ukoliko proceni da ste vredni pažnje, i ako niste pali na prvu loptu, kreće sledeći stadijum.

Tu se muški i ženski ritmovi razmimoilaze. Žena tek počinje da traži svoje znakove koji će potvrditi da je “on pravi”, dok muškarac počinje da se zaista zaljubljuje. U tom trenutku on shvata da je “ona prava”. Jasno mu je da možda niste najlepši primerak, ali nalazi ono nešto posebno u vama što ga izluđuje. S obzirom na to da je zaljubljen do ušiju, biohemijski koktel ga diže u visinu i muškarac se oseća sjajno, život je lep, a vi ste mu u središtu. Počinje da reži na druge mužjake, da vas čuva i želi da sa vama proživljava razna iskustva.

Ukoliko muškarac pristaje ili želi “otvorenu” vezu ili samo seks-šemu, onda je ostao u prvoj fazi i bolje batalite. Ukoliko nikad ne izlazi iz te prve faze, znači da ga je neka žena “obeležila” i njoj u suštini pripada (obično je to majka – znam gadno zvuči, ali tako je).

Taj središnji deo je veoma važan zato što se na “bankovnom računu emocija” slažu pozitivni i negativni utisci. Ukoliko je zbir dobrih utisaka veći od loših, muškarac će početi da prelazi iz površne zaljubljenosti u onu dublju koja može prerasti u ljubav. Ponavljam, seks je ovde manje važan od emotivnih doživljaja. Kao što žene imaju problema da misle svojom glavom (nego pozajme tatinu), muškarcima je emotivnost uglavnom slabije razvijena i za buduću vezu je mnogo važnije da li ste ga ushitili, ganuli ili učinili da se potvrđuje njegovo dobro osećanje da je svet njegov, nego da li ste “dali” ili “niste”.

Treći stepen zaljubljenosti muškaraca je onaj kada shvati da je “bolji čovak uz vas”, da je “ispunjeniji i zadovoljniji”. Tu više ne traži dokaze, već počinje da obasipa devojku onom vrstom pažnje koja govori “ti si jedina” i “ti si (moja) žena”. Možda neće svi muškarci u ovom osećanju čitati želju za trajnom vezom i brakom, ali kada se neko u vas zaista zaljubi – znaćete. Nemušto izražavanje ljubavi i nesigurnost koju osećate, znak su da batalite odnos. Muškarci imaju poteškoća da kanališu osećanja, ali ukoliko su zaljubljeni to će vam jasno staviti do znanja. Ne znam koliko da je mladić stidljiv, pažnja i vreme koju žele da vam posvete govori o tome kako se oseća.

U tom trenutku postoje dve vrste nevolja. Muškarci koji (po vašem utisku) nisu dovoljno zainteresovani i oni koju su previše zainteresovani. Ovi što vas kuliraju, ti imaju neki problem koji im nećete svakako rešiti. Oni što se zalepe nisu sa vama zato što ste “jedina”, već zato što ste im neophodni. Kako se razlikuju, e to je tema za neki drugi put.

I šta na kraju reći iza sve ove hladne analize psiholoških procesa? Kako zapravo izgleda zaljubljeni muškarac?

Isto kao i zaljubljena žena. Šta to znači? Znači da to kakav je muškarac kad je zaljubljen zavisi od toga kakva je ličnost, te kakve su mu društvene veštine. Neki će stidljivo da uzdišu, zovu pa spuste slušalicu, neki će da vas obasipaju poklonima i nose vam školsku torbu do kuće, drugi će da dube na glavi i šepure se. Neki će se ponašati slično gorilama, pa će čupati stabla, udarati se po prsima i arlaukati. Metaforički, nadam se. Neki vam nikada neće kazati da su zaljubljeni. Neki se nikada neće odljubiti od vas. Pazite se takvih, to su oni što su vam “prijatelji”.

Ali samo nemojte da padate na fore da “ne znaju šta osećaju” ili da “su zaljubljeni samo to ne pokazuju”. Ako je muškarac zaista zaljubljen, to će vam biti jasno. A kada jeste zaista zaljubljen, na korak je da vam pruži svoje srce.

Samo nemojte da ga ispustite.

(wannabemagazine.com)

loading...

Facebook komentari